Jesteś tutaj
Strona główna > Lifestyle > Jak pozostać szczupłą?

Jak pozostać szczupłą?

Węch. Zapachy dobiegające z kuchni pozwalają rozpoznać przy­gotowywane dania: szarlotka, pieczony kurczak… Doznania węchowe są wywoływane przez zapachy, które w 80-90% wpływają na smak. Na dowód tego można przytoczyć fakt, że gdy mamy katar, o wiele mniejszą przyjemność sprawia nam jedzenie. Fizjo­logia jest brutalna: ślinka zaczyna nam cieknąć, nim jedzenie trafi do ust!


Jak poznać tajniki gotowania?
Możesz korzystać z książek kucharskich, jest ich teraz naprawdę olbrzymi wybór. A dlaczego nie poprosić, by w ramach prezentu urodzinowego opłacono ci kurs gotowania? Kiedy tylko masz wolną chwilę, postaraj się uczestniczyć w zakupach, dzięki temu nauczysz się wybierać najlepsze produkty, w zależności od ich wyglądu czy koloru. Do sklepu chodź zawsze z pełnym brzuchem i precyzyjną listą zakupów, by nie ulegać pokusom.
Jak definitywnie zmienić nawyki żywieniowe?
Przede wszystkim nie rozpoczynać diety bez przerwy od nowa i nie wracać do starych przyzwyczajeń, które powodują powsta­wanie nowych fałdów tłuszczu!
Jadasz bardzo szybko?
Czy jesteś osobą mało wrażliwą? Może po prostu jesteś nerwowa lub bardzo energiczna.
Postaraj się zrobić wyjątek na czas posiłków: odpręż się, skoncentruj przez chwilę na zapachu i wyglądzie potraw, wówczas zjesz mniej i lepiej.
Pochłaniasz jedzenie, prawie go nie gryząc?
Ryzykujesz, że po odejściu od stołu nie będziesz w stanie dopiąć spodni! Będzie zdecydowanie lepiej, gdy poświęcisz trochę czasu na dokładne pogryzienie jedzenia, dzięki czemu nie będziesz narażać się na nadwagę.
Smakują ci tylko tłuste rzeczy?
Po kilku tygodniach diety na widok tłustych sosów będzie ci się ro­bić niedobrze!
Żeby sobie to zrekompensować, zamień jajecznicę na boczku lub majonez na tłuste ryby (łosoś, halibut, tuńczyk).

 

Top