Jesteś tutaj
Strona główna > Lifestyle > Jak pozostać szczupłą?

Jak pozostać szczupłą?

Przygotuj jeden napój słodzony miodem.
Przygotuj sobie (jeśli taka ochota nachodzi cię co jakiś czas) dietetyczny deser biały serek z malinami, jabłka zapieczone w cienkim cieście lub coś innego, starając się zastąpić tłuszcz jakimś innym składnikiem.
Zwalcz wroga, wypijając dużą szklankę soku owocowego; zawarty w nim cukier powinien zaspokoić twoją potrzebę.
Kiedy najdzie cię bardzo silna ochota, zaproś koleżankę lub kolegę i pójdźcie do kina.
Co robić, jeśli kuchnia domowa nie jest dietetyczna?
Walka z domową kuchnią zwykle nie jest dobrym rozwiązaniem. Rodzinne posiłki powinny być chwilą relaksu i czasem spędzonym wspólnie, bez kłótni i sporów (nikt tego nie chce!).
Chociaż znasz teraz zasady zdrowego żywienia i bardziej krytycznym okiem patrzysz na wartość rodzinnych posiłków, to mimo wszystko istnieją inne drogi niż całkowite ich odrzucenie lub peł­na akceptacja.
Twoja rodzina na pewno nie ma złych intencji, chociaż czasem denerwują cię jej uwagi, że za mało jesz. Ale ty przecież masz swoją własną osobowość i własne zdanie, które pozwala ci odmówić w sposób stanowczy, lecz uwaga! nikogo też przy okazji nie raniąc.
To do ciebie należy określenie ilości tego, co chcesz jeść, a także wybór pomiędzy potrawami, które są bardziej lub mniej tu­czące.

Czy powinnam nauczyć się gotować?
Umiejętność gotowania jest bardzo dobrym sposobem, by uniezależnić się od innych i naprawdę decydować o tym, co się je. Przecież musisz jeść codziennie, i to kilka razy w ciągu dnia… dlatego niewiele innych rzeczy będziesz w swoim życiu robić tak często! Co jest więc ważne?
Smak! Jedzenie bez smaku zaspokajałoby jedynie głód i byłoby paliwem dla organizmu, a sztuka gotowania nie istniałaby… Gotowanie wymaga prawdziwej wrażliwości — dotykania, słuchania i uczucia.
Wzrok. Często zaczynamy jeść oczami. Dzięki temu rozróżnia­my potrawy, widzimy różnicę między pomidorem i marchewką, oceniamy duszące się mięso. Zazwyczaj najpierw zwracamy uwa­gę na wygląd, a dopiero potem na smak dania. Co bardziej przyciąga twoją uwagę: dorodne czerwone jabłko czy to już lekko pomarszczone?
Dotyk. Z jego pomocą oceniamy dojrzałość owoców lub serów. Czasami nawet trudno się oprzeć temu, by nie zjeść czegoś pal­cami, a na koniec je oblizać!

 

Top