Jesteś tutaj
Strona główna > Lifestyle > Jak czytać informacje na opakowaniach produktów?

Jak czytać informacje na opakowaniach produktów?

GDY PRZECHODZIMY NA DIETĘ, INFORMACJE ZAMIESZCZANE NA OPAKOWANIACH MOGĄ BYĆ BARDZO PRZYDATNE, GDYŻ REKLAMA W TEJ KWESTII JEST BARDZO CZĘSTO MYLĄCA. PRODUKTY OKREŚLANE MIANEM LIGHT SĄ CZĘSTO O WIELE BARDZIEJ KALORYCZNE, NIŻ PRZYPUSZCZAMY. ISTNIEJĄ SPOSOBY KTÓRE UŁATWIAJĄ ODCZYTANIE ZAWARTEJ NA OPAKOWANIU INFORMACJI.
Jakie informacje znajdują się na etykiecie?
Przede wszystkim zwróć uwagę, co zawiera dany produkt spożywczy. Lista wszystkich składników jest obowiązkowa i podana w porządku zależnym od ich ilości. Składniki uszeregowane są w ilości wzrastającej (ilość wyrażona jest w procentach). W ten sposób możesz wybrać produkty o mniejszej zawartości tłuszczu lub cukru. Porównuj z sobą jednak rzeczy, które mogą być porównywalne, na przykład ciastka, zupy lub czekolady, a nie produkty z dwóch różnych grup.
Weźmy przykład dwóch opakowań ciastek. Oba zawierają mąkę i masło. Na opakowaniu A masło jest wymienione na pierwszym miejscu, a mąka na drugim, podczas gdy na opakowaniu B jest odwrotnie. Oznacza to, że ciastka z opakowania A zawierają mniej masła i więcej mąki niż te z opakowania B. Są więc mniej kaloryczne i mniej tłuste niż te drugie. Na drugim miejscu wymieniona jest wartość odżywcza danego produktu, czyli składniki odżywcze i wartość energetyczna: liczba kalorii oraz ilość białka, tłuszczu, węglowodanów. Tę wartość określa się zwykle na 100 g lub 100 ml. Zwróć także uwagę na kolumnę „energia” (czy podane są kcal, czy kJ).


Czemu służą dodatki spożywcze?
Wśród składników wymienionych na opakowaniu muszą być wyszczególnione tak zwane dodatki spożywcze. Są to konserwanty i przeciwutleniacze, które pozwalają zachować jakość higieniczną i odżywczą produktu, oraz zagęszczacze, barwniki spożywcze i dodatki smakowe, które wpływają na jego smak i wygląd. Nie mają żadnego szczególnego znaczenia odżywczego, a na etykietach oznaczone są literą E i cyframi!
Etykieta pod lupą
Pełna dobrych chęci i zdecydowana zabrać się za swój wygląd i zdrowie kupujesz paczkę dietetycznych batoników. Jesteś pewna, że dokonałaś właściwego wyboru, gdyż napis na opakowaniu głosi: „delicje śliwkowe, pełne owoców i ziaren, źródło błonnika i witamin”. Prawda czy tylko strategia reklamowa? Opakowanie takiego produktu wymaga dokładnego przestudiowania.
ŚREDNIA WARTOŚĆ ODŻYWCZA              na 100 g                            w batoniku (30 g)
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA                      365 kcal — 1545 kJ          110 kcal — 464 kJ
BIAŁKO                                                             3,5 g                                    1,1 g
WĘGLOWODANY                                          71 g                                       21 g
w tym: cukier                                                   44,8 g                                  13,4 g
skrobia                                                               21 g                                      6,4 g
TŁUSZCZE                                                        7,5 g                                    2,3 g
w tym nasycone                                               2,1 g                                     0,63 g
BŁONNIK                                                         3 g                                        0,9 g
SÓD                                                                    0,15 g                                   0,04 g
WITAMINA E                                                  2,5 mg                                  0,75 mg
WITAMINA BI                                                0,28 mg                                0,08 mg

Więcej kalorii niż w czekoladzie! Dwa batoniki to tyle co drożdżówka.
Niewielka ilość, można jednak przypuszczać, że nie jesz batoników po to, by pokryć
swoje zapotrzebowanie na białko.
2/3 zawartości stanowi cukier, to stanowczo za dużo!
Za dużo. Tłuszcz sprzyja rozwojowi miażdżycy.
Zbędny dodatek, i tak zjadamy go zbyt dużo!
Zapotrzebowanie na te witaminy jest zwykle pokrywane normalną dietą.
Wyniki śledztwa:
Dietetyczność batoników stoi pod dużym znakiem zapytania.
Jeśli zjesz całe opakowanie, to będzie cię to kosztowało 550 kalorii (110 kalorii x 5 batoników).
Złożone głównie z cukru i tłuszczu batoniki są ,,dietetyczne” jedynie z nazwy. Podsumowując, lepiej przegryź owoce zamiast batoników pełnych pustych obietnic, bo są bogate, lecz głównie w kalorie.
Problem alergii! Dodatki spożywcze barwniki, środki poprawiające wygląd, a zwłaszcza konserwanty (siarczyny) — są często odpowiedzialne za odczyny alergiczne, takie jak na przykład pokrzywka czy obrzęk naczynioruchowy. Naturalne składniki żywności także mogą wywoływać alergię, zwłaszcza białka mleka oraz gluten. Częsta jest pokrzywka występująca po zjedzeniu truskawek lub kiwi oraz odczyny alergiczne po orzechach. Alergię powodować może czekolada, kawa, pomidory, piwo, ser. W takim wypadku konieczne jest leczenie w poradni alergologicznej. Czasem istnieje możliwość odczulania, lecz przede wszystkim należy się wystrzegać spożywania tych produktów, które wywołują reakcje alergiczne. Około 2% wszystkich ludzi jest uczulonych na jakiś produkt spożywczy.

Top