Jesteś tutaj
Strona główna > Lifestyle > Ile posiłków w ciągu dnia?

Ile posiłków w ciągu dnia?

Zaletą śniadania jest to, że jest jedynym posiłkiem, który może być naprawdę obfity, a nawet dobrze, gdyby tak było. Powinno ono dostarczać co najmniej 20 do 25% dziennego zapotrzebowania na energię. Po nocnym poście pozwala organizmowi od­nowić rezerwy energetyczne, a tobie uniknąć zmęczenia około godziny  11, połączonego z trudnościami w koncentracji, a czasem nawet zawrotami głowy. Rano możesz najeść się do woli (nie zwalnia to cię ze stosowania zasad zrównoważonej diety!) bez ryzyka przybrania na wadze. Rozpoczęcie dnia od śniadania pozwala uniknąć rozbicia innych posiłków w ciągu dnia i rzucania się na co­kolwiek do jedzenia, gdy nie możesz już wytrzymać z głodu.
Jeśli należysz do osób, które nigdy nie mają czasu, to postaraj się wstawać I 0 minut wcześniej. Jeśli rano nie masz apetytu, by zjeść porządne śniadanie, to możesz je podzielić na dwie części i jedną zabrać ze sobą (na przykład owoce lub jogurt) i zjeść nieco później.
Czy istnieje śniadanie idealne? Jeśli tak, to jak powinno wyglądać?
Idealne śniadanie powinno zawierać produkty z trzech grup:
produkty mleczne (szklanka mleka półtłustego albo pełnotłustego lub jogurt, twarożek, żółty ser); produkty zbożowe (chleb, najlepiej razowy lub pełnoziarnisty, z 10 g masła) lub płatki śniadaniowe (bez dodatku cukru). Chleb pełnozianisty jest nie tylko mniej kaloryczny, lecz zawiera też duże ilości błonnika;
świeże owoce (lub sok owocowy, ewentualnie kompot).
W zależności od twoich upodobań, a także większej lub mniejszej aktywności sportowej w ciągu dnia, pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu i wypij więcej soku lub innego napoju (herbata, kawa, mleko). Możesz również posmarować kanapki niewielką ilością miodu lub dżemu.
Do śniadania włączaj także białko (jajko na twardo, chuda szynka lub mięso drobiowe): jego trawienie wymaga dużej ilości energii, dwukrotnie więcej niż trawienie tłuszczu i trzykrotnie więcej niż węglowodanów. Dzięki temu spala się więcej kalorii.


Co jeść na obiad?
„Zgodny z zasadami żywienia” obiad powinien dostarczać organi­zmowi 40 do 45% zapotrzebowania energetycznego. Jednak jest to również posiłek, w którym najtrudniej zadbać o właściwą równowagę. Często z braku czasu, pośpiechu i rytmu dnia ograniczasz się po prostu do połknięcia jakiejś niewielkiej przekąski lub bułki popitej herbatą w towarzystwie kolegów. Nie ma potrzeby, by zmieniać swoje przyzwyczajenia, lecz warto zmodyfikować je nie­co i przystosować do wymogów diety oraz dokonywać rozsąd­nych wyborów.
Jedzenie obiadu w domu (nie zawsze jest to niestety możliwe) jest sytuacją, w której najłatwiej zastosować wszystkie zasady zdro­wego żywienia: przystawka (zupa lub sałatka) — drugie danie (mięso, jaja, ryby) z warzywami, surówką nabiał i/lub owoce chleb i woda.
Możesz także wcześniej przygotować sobie jakieś danie, na przykład lekką sałatkę (kukurydza, ryż, szynka lub tuńczyk, jajko na twardo, pomidory, ogórek…) i dołączyć do tego jakiś mleczny deser lub owoce.
jedzenie obiadu w stołówce także nie musi kolidować z dietą, jeśli będziesz mieć możliwość wyboru dań. Najlepiej zdecydować się na te, które zawierają najmniej tłuszczu, i unikać gęstych, sosów.
Jedzenie obiadu w barze jest najgorszym wyjściem. Ograniczony budżet uniemożliwi ci dokonanie najlepszego wyboru. Często możesz znaleźć tam co prawda smaczne i nawet nie bardzo kaloryczne dania, lecz ich skład pod względem odżywczym mo­że pozostawiać sporo do życzenia. Obiady barowe zawierają zwykle sporo tłuszczu i mało białka: nie dość dobrze likwidują uczucie głodu i często sprawiają, że ma się większą ochotę na słodycze, a to najgorsze dla diety. Jeśli jadasz tego typu obiady, to lepiej z tego zrezygnować i rano przed wyjściem z domu zabrać ze sobą: jogurt, kartonik mleka, owoce, batonik z ziarnami.

Top