Jesteś tutaj
Strona główna > Lifestyle > Do czego potrzebne są witaminy?

Do czego potrzebne są witaminy?

Czy wapń jest konieczny do życia?
W okresie wzrastania wapń jest wyjątkowo ważnym składnikiem. To właśnie wtedy tworzy się masa kostna, kapitał na całe życie. Odgrywa on podstawową rolę w budowie i mineralizacji tkanki kostnej. Kości w 98% składają się z wapnia. Uczestniczy też w innych ważnych procesach przebiegających w ustroju (reakcje hormonalne, krzepnięcie krwi, przepływ impulsów nerwowych), wpływa na prawidłową pracę serca i ciśnienie tętnicze, nie mówiąc już o jakości uzębienia!
Biorąc to wszystko pod uwagę, rozumiesz, że nie można go pomijać w codziennej diecie.
Zadbaj więc oto, by dostarczać swojemu organizmowi odpowiednie ilości wapnia. W wieku 20 lat budowa kości jest zakończona i możesz jedynie dbać o to, by zachować ten stan.
Jeśli twoja dieta nie jest wystarczająco bogata w wapń, to organizm musi sięgać do jego rezerw, które znajdują się w tkance kostnej, by zapewnić sobie sprawne działanie. W rezultacie tego kości stają się kruche i łamliwe.
Wiek dorosły jest okresem stabilności i utrzymywania aktualnego stanu aż do okresu starzenia się, gdy masa kostna zaczyna się zmniejszać. W przypadku niedoboru wapnia kości stają się mniej twarde (nazywamy to osteoporozą) i są bardziej narażone na złamania (kość ramienna, nadgarstek, kręgi). Podstawowym źródłem wapnia jest nabiał. Jednak znajduje się on także w niektórych warzywach (szpinak, buraki, szczaw), suszonych owocach i wodzie mineralnej.
W okresie dojrzewania twoje dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi 1200 miligramów.
Najlepszym środkiem zapewniającym odpowiednią jego podaż jest spożywanie produktów mlecznych do każdego posiłku — mleka, serów, deserów mlecznych (jogurty, budynie). 3/4 litra mleka w 100% pokrywa twoje zapotrzebowanie na wapń, a także w 40% na białko, w 80% na witaminę B2 i fosfor, w 55% na witaminę B12 i jod oraz 25% na cynk.
Jeśli nie lubię mleka, to gdzie mogę znaleźć dobre źródło wapnia?
Jeśli nie lubisz mleka, to możesz je zastąpić innymi produktami mlecznymi, takimi jak sery lub jogurty. Dobrym źródłem wapnia są także jajka. Znajdziesz go w zapiekankach z serem, a także pizzy i czekoladzie mlecznej (zjadanej jednak w dawkach homeopatycznych, jeśli myślisz o „diecie”!).


Do czego służy żelazo?
Żelazo w organizmie ludzkim odgrywa niezwykle ważną rolę, gdyż stanowi podstawowy składnik hemoglobiny (substancji obecnej w krwinkach czerwonych), mięśni i wielu enzymów.
Wchłanianie żelaza z jedzenia nie jest całkowite i zależy od produktu spożywczego.
Zapotrzebowanie na żelazo zmienia się wraz z wiekiem. Jest większe u kobiet i dziewcząt, które mają jego zwiększone straty w okresie miesiączek, zwłaszcza gdy są one obfite.
Jeśli w codziennej diecie znajduje się średnio I 0 do I 5 mg żelaza, to taka ilość nie pokrywa w pełni zapotrzebowania na ten pierwiastek. Jego niedobór objawia się niedokrwistością, bladością, zmęczeniem lub zadyszką. W takim wypadku trzeba uzupełnić niedobory, zażywając żelazo przepisane przez lekarza. Dawkę ustala się po wykonaniu odpowiednich badań.

Zalecane dzienne spożycie żelaza:
chłopcy: 15 mg
dziewczęta: 16 do 18 mg
Zawartość żelaza (na 100 g):
owoce morza: do 24 g
kaszanka: 20 mg
kakao w proszku: 12 mg
wątróbka:
10 do 13 mg
czekolada: 8 mg
cynaderki: 5 do 10 mg
suszone owoce: 4,5 mg
mięso: 3 mg
pietruszka: 3 mg
jajko: 2,8 mg
chleb pełnoziarnisty: 2,2 mg
Żelazo nie zawsze znajduje się tam, gdzie nam się wydaje.

Top