Jesteś tutaj
Strona główna > Lifestyle > Czym są składniki odżywcze?

Czym są składniki odżywcze?

BIAŁKO, WĘGLOWODANY I TŁUSZCZE SĄ SKŁADNIKAMI ODŻYWCZYMI KTÓRE ZNAJDUJĄ SIĘ W POŻYWIENIU. W TWOIM ORGANIZMIE BEZ PRZERWY ZACHODZĄ PROCESY ODNOWY JEDNE KOMÓRKI OBUMIERAJĄ I JEDNOCZEŚNIE TWORZĄ SIĘ NO­WE. TO WSZYSTKO WYMAGA ENERGII, KTÓRĄ ORGANIZM OTRZYMUJE W POKARMIE POD POSTACIĄ BIAŁKA, TŁUSZCZÓW I WĘGLOWODANÓW. NAJCZĘŚCIEJ WSZYSTKIE TE SKŁADNIKI W RÓŻNYCH PROPORCJACH SĄ OBECNE W JEDNYM PRODUKCIE SPOŻYWCZYM. ORGANIZM ZUŻYWA JE NATYCHMIAST LUB MAGAZYNUJE, GDY SĄ DOSTARCZANE W NADMIARZE.Do czego są potrzebne białka?
Białka składają się ze związków organicznych zwanych aminokwasami. Stanowią one element budulcowy dla wszystkich tkanek i or­ganów, mięśni, mózgu. Są niezbędne dla zapewnienia odnowy tkanek. Niektóre białka, zwane przeciwciałami, odgrywają waż­ną rolę w procesach odpornościowych i walce z zakażeniami wirusowymi i bakteryjnymi.
Wyróżniamy dwa rodzaje białek występujące w produktach spożywczych:
białka zwierzęce znajdujące się w mięsie, rybach, jajkach, nabiale (serach, mleku, jogurcie),
białka roślinne zawarte w roślinach strączkowych (soi, fasoli, grochu), a także warzywach i owocach.
Do czego potrzebne są tłuszcze?
Tłuszcze występują w formie kwasów tłuszczowych. Niektóre, takie jak niezbędne kwasy tłuszczowe, są — jak sama nazwa wskazuje konieczne dla organizmu i odgrywają ważną rolę w walce ze stanami zapalnymi, alergiami oraz mają istotne znaczenie dla układu odpornościowego. Tłuszcze są jednak przede wszystkim źródłem energii oraz elementem budulcowym komórek, zwłasz­cza mózgu i siatkówki. W ich obecności zachodzi wchłanianie nie­których witamin (A, D, E, K). Są potrzebne dla podtrzymania temperatury ciała i w walce z zimnem.
W produktach spożywczych zauważamy:
tłuszcze widoczne (masło, oleje, śmietana),
tłuszcze ukryte (niektóre rodzaje mięsa, sery, majonez, wędliny itd.).
Jeśli decydujemy się na dietę, nie należy wykluczać z niej tłuszczu w ogóle, lecz wystrzegać się spożywania tłuszczów widocznych (masło, margaryna, smalec), a także tłuszczu ukrytego w słodyczach (ciasta, czekolada, batoniki…).
Do czego potrzebne są węglowodany?
Węglowodany wraz z tłuszczami zapewniają właściwe funkcjono­wanie organizmu. Dostarczają energii, która może być szybko uwolniona podczas wysiłku fizycznego i umysłowego.
Są dwa rodzaje węglowodanów:
węglowodany proste (cukry proste), które łatwo odróżnić, gdyż mają słodki smak i znajdują się w słodyczach, ciastach, miodzie, napojach gazowanych i owocach. Ich wchłanianie z przewodu pokarmowego trwa nie dłużej niż 45 minut; węglowodany złożone (cukry złożone) znajdujące się w pie­czywie, produktach zbożowych, ziemniakach, warzywach strącz­kowych. Proces ich wchłaniania trwa dłużej, nawet do kilku godzin. Wszystkie węglowodany pobudzają wydzielanie insuliny oraz apetyt. Jedynie węglowodany złożone długotrwale znoszą uczucie głodu.

KALORIA JEST PODSTAWOWĄ JEDNOSTKĄ WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH. JEJ DEFINICJA NA­UKOWA BRZMI: KALORIA JEST ILOŚCIĄ CIEPŁA POTRZEBNĄ DLA PODNIESIENIA TEMPERATURY KILOGRAMA WODY Z I 4,5°C DO 15,5°C PRZY NORMALNYM CIŚNIENIU ATMOSFERYCZNYM.
Do czego są one potrzebne?
Mówiąc prosto, kalorie to energia, której potrzebuje twoje ciało do normalnego funkcjonowania. Pochodzi ona ze spalania skład­ników odżywczych. Każdy produkt ma pewną wartość energe­tyczną (jak paliwo), która jest wyrażana w kilokaloriach (kcal lub cal) lub kilodżulach (ki). W dietetyce częściej posługujemy się okre­śleniem kaloria lub kilokaloria (I kilokaloria = 4, I 8 kilodżula).
Jak obliczyć liczbę kalorii?
Warto wiedzieć, ile kalorii codziennie się spożywa, ponieważ celem diety jest takie zmniejszenie tej liczby, by móc zrzucić zbędne kilogramy. Zacznij od policzenia, ile kalorii zjadasz codziennie. Przez dzień lub dwa notuj na kartce wszystko, co jesz, niczego nie pomijając, by potem móc policzyć prawdziwą liczbę zjadanych kalo­rii (uwaga, bo łatwo nie zauważyć tego, co podjada się między posiłkami!).
Policzenie kalorii czasami jest dość trudne i żmudne, gdyż posiłki, które zjadasz, składają się z kilku składników i są dodatkowo przetworzone.
Jednak taki wysiłek warto podjąć, zwłaszcza na początku stosowania diety. Możesz korzystać z gotowych tablic wartości kalorycznej produktów lub innych informatorów i zaglądać do nich od czasu do czasu, ale w żadnym wypadku nie popadaj w obsesję. Leniu­chy mogą skorzystać z pomocy lekarza lub dietetyka, który za nich wykona te obliczenia.
Ile kalorii może zawierać obiad?
Obliczmy, ile kalorii może zawierać typowy obiad z deserem. Uwaga: będzie potrzebnych kilka obliczeń matematycznych lub kalkulator!
Schabowy (85 g) + mała porcja frytek (100 g) + kapusta zasmażana (80 g) + szarlotka (120 g)
Atak przedstawia się wartość kaloryczna poszczególnych dań: 100 g kotleta schabowego = 256 kalorii
100 g frytek = 400 kalorii
100 g kapusty zasmażanej = 150 kalorii
100 g szarlotki = 257 kalorii
Posłuż się następującym wzorem:
Liczba kalorii w 100 g x liczba gramów w zjedzonym daniu
100
Co w naszym przypadku daje:
Kotlet schabowy 85 g = 85 x 256 = 217,60 cal/100 Porcja frytek 100 g = 100 x 400 = 400 cal/ 100 Porcja kapusty 80 g = 80 x 150 = 120 cal/ 100 Szarlotka 120 g = 120 x 257 = 308,40 cal/100 Razem: 217,6 + 400 + 120 + 308,4 = 1046
Ten obiad na pewno nie jest „lekki”. Osoba z nadwagą powinna zjeść szarlotkę oczami, zamiast frytek wybrać ryż, a na deser wypić na przykład jogurt.
Oczywiście liczby można zaokrąglać. Nie musisz także nosić z sobą wagi. Po nabraniu pewnej wprawy (możesz ważyć przez jakiś czas różne rzeczy w kuchni) wystarczy ci ocena na oko.
Porównaj liczbę kalorii, którą spożyłaś w ciągu całego dnia, ze swo­im zapotrzebowaniem, pamiętając o tym, że jest ono różne w za­leżności od płci, wieku i aktywności fizycznej.
Zobaczysz, czy przekraczasz znacznie swoje potrzeby, co wytłu­maczy, dlaczego jesteś tak podatna na tycie, lecz jednocześnie po­może ci w trakcie odchudzania.

Top