Jesteś tutaj
Strona główna > Lifestyle > Czym są składniki odżywcze?

Czym są składniki odżywcze?

BIAŁKO, WĘGLOWODANY I TŁUSZCZE SĄ SKŁADNIKAMI ODŻYWCZYMI KTÓRE ZNAJDUJĄ SIĘ W POŻYWIENIU. W TWOIM ORGANIZMIE BEZ PRZERWY ZACHODZĄ PROCESY ODNOWY JEDNE KOMÓRKI OBUMIERAJĄ I JEDNOCZEŚNIE TWORZĄ SIĘ NO­WE. TO WSZYSTKO WYMAGA ENERGII, KTÓRĄ ORGANIZM OTRZYMUJE W POKARMIE POD POSTACIĄ BIAŁKA, TŁUSZCZÓW I WĘGLOWODANÓW. NAJCZĘŚCIEJ WSZYSTKIE TE SKŁADNIKI W RÓŻNYCH PROPORCJACH SĄ OBECNE W JEDNYM PRODUKCIE SPOŻYWCZYM. ORGANIZM ZUŻYWA JE NATYCHMIAST LUB MAGAZYNUJE, GDY SĄ DOSTARCZANE W NADMIARZE.Do czego są potrzebne białka?
Białka składają się ze związków organicznych zwanych aminokwasami. Stanowią one element budulcowy dla wszystkich tkanek i or­ganów, mięśni, mózgu. Są niezbędne dla zapewnienia odnowy tkanek. Niektóre białka, zwane przeciwciałami, odgrywają waż­ną rolę w procesach odpornościowych i walce z zakażeniami wirusowymi i bakteryjnymi.
Wyróżniamy dwa rodzaje białek występujące w produktach spożywczych:
białka zwierzęce znajdujące się w mięsie, rybach, jajkach, nabiale (serach, mleku, jogurcie),
białka roślinne zawarte w roślinach strączkowych (soi, fasoli, grochu), a także warzywach i owocach.
Do czego potrzebne są tłuszcze?
Tłuszcze występują w formie kwasów tłuszczowych. Niektóre, takie jak niezbędne kwasy tłuszczowe, są — jak sama nazwa wskazuje konieczne dla organizmu i odgrywają ważną rolę w walce ze stanami zapalnymi, alergiami oraz mają istotne znaczenie dla układu odporno