Jesteś tutaj
Strona główna > Lifestyle > Czy zdrowie i waga idą w parze?

Czy zdrowie i waga idą w parze?

 

Czy otyli są otyli, bo jedzą zbyt dużo?
Otyli na pewno odżywiają się nieprawidłowo. Otyłe niejadki – Może się to wydawać zaskakujące, jednak 50% osób otyłych to „niejadki”, chciałoby się powiedzieć, że jedzą mniej, niż potrzebują. Chodzi oto, że metabolizm osób otyłych przez dłuższy okres przy­zwyczaja się do tego stanu i równoważy. W takim wypadku nawet jeśli jedzą mniej, to nie tyją dalej, ale równocześnie waga wcale nie spada. Jedyne wyjście w takiej sytuacji to nie zmniejszenie ilości je­dzenia, lecz stosowanie diety bardziej zróżnicowanej i więcej ruchu.
Otyłe obżartuchy – Do powstania otyłości dochodzi, gdyż je się za dużo, podaż jest większa niż wydatek. Nadmiar energii jest odkładany w organi­zmie w komórkach tłuszczowych (adypocytach) w formie trójglicerydów (tłuszczu). Odkładanie tkanki tłuszczowej nie jest ograniczone, w odróżnieniu od glikogenu (cukru) i białka. Wzrost tkanki tłuszczowej może być więc znaczny, a wzrost masy ciała tak duży, jak duży jest nadmiar energii.
Trzeba więc uważać: powtarzanie drobnych błędów nie pozostaje bez konsekwencji. U prawdziwych żarłoków komórki tłuszczowe są duże i liczne. Taka ilość tkanki tłuszczowej waży dużo i potrzebuje sporo energii. Otyły musi więc jeść więcej w odpowiedzi na to zapotrzebowanie energetyczne.

Co jedzą otyli?
Większość otyłych nie je wystarczającej ilości warzyw i owoców, lecz zbyt dużo produktów tłustych, które wcale nie są sycące (chipsy, pizza, frytki). Nazywamy to „przekarmieniem biernym”. Ich dieta jest niezróżnicowana. Często nie jadają śniadania i lubią rzeczy słodkie. Bezustannie podjadają między posiłkami, piją dużo słodkich napojów, co znacznie utrudnia określenie ilości zjadanych rzeczy i wpływa na uczucie sytości.
Prawdą jest także, że młode osoby cierpiące na otyłość zwykle nie znają wartości kalorycznej zjadanych produktów. Ta ignorancja niestety bardzo sprzyja tyciu.
Czy sposób odżywiania może zwiększać ryzyko powstawania nowotworów? Wiemy z całą pewnością, że niektóre produkty żywnościowe od­grywają istotną rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Za wystąpienie choroby nowotworowej odpowiada wiele czyn­ników: środowisko, geny, dieta i styl życia.
Zależność między sposobem odżywiania się a nowotworem jest niezwykle trudna do udowodnienia. Naukowcy uważają, że pewne nawyki żywieniowe mogą być szkodliwe, a inne pomagają w za­pobieganiu nowotworom. Dotyczy to także młodych ludzi! Wiedz, że nigdy nie jest za wcześnie, by wprowadzić zdrowe nawyki. Rak potrzebuje czasem dziesiątków lat, zanim się pojawi.

Top